Страните от Централна и Западна Европа отбелязаха отрицателни цени в сегмент пазар

...
Страните от Централна и Западна Европа отбелязаха отрицателни цени в сегмент пазар
Коментари Харесай

Европа достига новогодишни отрицателни цени на тока заради силния вятър

Страните от Централна и Западна Европа означиха негативни цени в сегмент „ пазар ден напред “ в навечерието на Нова година на фона на над междинното произвеждане на електрическа енергия от вятър.

В Германия, Нидерландия и Белгия някои почасови цени паднаха под нулата в навечерието на Нова година с най-малко от -0.41 евро за MWh.

В неделя производството на вятърна сила беше приблизително: 32 GW в Германия, 7.7 GW над нормалното; 4.1 GW в Белгия, почти двойно над естественото ниво; и 7.4 GW в Нидерландия, 3.3 GW над естественото, съгласно данни от Energy Quantified (EQ) за Montel.

В понеделник Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и Австрия имаха няколко часа с леко негативни цени – с най-ниски такива от -0.05 евро за MWh в часа от 06:00 до 07:00 в Германия, Белгия и Нидерландия.

Новата година също стартира с негативни цени в Обединеното кралство и Западна Дания, като Обединеното кралство доближи почасово дъно от -0.34 евро за MWh от 05:00-06:00 CET, демонстрират борсови данни.

Подводният електрически кабел Viking Link с потенциал 1.4 GW стартира комерсиална употреба в петък, като мощността свързва мрежите на Дания към Обединеното кралство.

В понеделник още веднъж се следиха мощни равнища на вятърна сила. В Германия да вземем за пример бяха достигнати приблизително 32.3 GW, 6.3 GW над естественото, а в Обединеното кралство – 13.2 GW, 2 GW над нормата.

Германия и други страни към този момент бяха очевидци на негативни цени на електрическата енергия по Коледа на фона на мощен вятър и едва търсене.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР